Què és això? Amb aquesta pàgina pots utilitzar els enllaços cap a la Web Social per guardar Hi ha un funicular a Gelida? en un lloc social de favorits, o bé utilitzar el formulari E-mail per enviar un enllaç per e-mail.

Web Social

E-mail

E-mail It
febrer 03, 2008

Hi ha un funicular a Gelida?

Categoria: Actualitat,Gelida,Turisme

Moltes vegades m’han fet aquesta pregunta amb incredulitat quan parles fora de Gelida del Funi. La sol.licitud de subvenció a la Generalitat de l’Ajuntament de Gelida per a habilitar el 2008 un local municipal com a oficina de turisme podria deixar enrera aquest desconeixement… o no?

Participant a la tertúlia del passat dissabte a Ràdio Gelida vaig comentar que per als serveis turístics que pot oferir Gelida és un ajut tenir una oficina de turisme on centralitzar l’informació cap als visitants, però això no assegura ni molt menys que el municipi sigui més conegut. La promoció turística d’un enclavament turístic no fa necessari tenir prèviament una oficina d’informació, sinó una administració al darrera amb la directriu de promocionar activament la població. Fins ara no ha estat així doncs les úniques activitats turístiques són a càrrec de l’Associació d’Amics del Castell de Gelida. Gràcies a aquesta entitat s’han tirat endavant molts projectes, però la financiació per a una entitat sense afany de lucre sempre és un problema, i a més a més hi han d’haver-hi molts més agents públics i privats implicats per a que un poble tingui una promoció turística amb èxit.

L’activitat turística té un paper important a favor del desenvolupament sostenible, doncs és un factor que contribueix a endreçar el territori, beneficiant els residents i els sectors complementaris, sense agredir-lo ni fer augmentar la població. Malgrat el fort creixement de la darrera dècada, Gelida encara té unes potencialitats turístiques per a que aquesta activitat econòmica juntament amb una oferta comercial diferenciada siguin el motor econòmic dels propers anys. Més que accions aïllades o amb manca de proactivitat, cal un projecte global, dinamitzador, integral i integrador. En aquest sentit vaig redactar a l’Universitat Oberta de Catalunya un projecte turístic per a Gelida, Estiu Segle XX, consistent a la creació d’un itinerari cultural d’un dia de durada, amb opció a un segon dia de recorregut, amb la temàtica d’experimentar la vida quotidiana i vacacional de la Catalunya del primer terç del segle XX aprofitant els recursos culturals, naturals i atraccions turístiques del municipi de Gelida. L’objectiu és captar el turista familiar que visita Barcelona i el Penedès, tant nacional com estranger.

A sobre hi ha l’escrit del Llibre de Festa Major de Gelida 2007 on feia referència a aquest projecte destacant l’importància de la promoció turística tenint com a base les noves tecnologies i especialment internet. Un mitjà pel qual la publicitat té una ràtio d’ingressos-beneficis molt alta i és sense dubte la més indicada per a Gelida. Com a mostra de possibilitats vaig situar el Funi de Gelida al cercador d’internet Google Earth amb motiu del 25è aniversari de la rehabilitació del servei del Funicular a càrrec de la Generalitat de Catalunya. Malauradament aquesta va ser l’única acció en commemoració d’aquest fet i va ser novament una acció ciutadana. Trobo que no s’ha de perdre cap oportunitat de tenir publicitat gratis als mitjans de comunicació pel recurs turístic més singular de Gelida, per tal d’afavorir la seva promoció i una nova remodelació. Especialment no s’han de perdre les “tradicions” relacionades amb el Funi, com l’arribada del Patge que cada any realitzava a l’estació superior i que el passat Nadal l’Ajuntament ho va substituir per un descens en helicòpter al camp de futbol.

Cal tenir empatia turística i ficar-se a la pell de què ens podria atraure d’un indret per tal de generar el seu interès per a visitar-ho tot cercant la sorpresa visual, sent integrador i amortitzar els recursos. En aquesta línia al mateix Projecte Estiu Segle XX vaig incloure la proposta que un dels vagons vells que el nou funicular previsiblement deixarà de fer servir sigui situat just a sobre, a la terrassa, al costat del local on l’Ajuntament vol fer l’oficina de turisme. Això generaria una nova atracció turística que fomentaria l’interactivitat del visitant i l’espai del local el pot omplir perfectament un museu o centre d’interpretació del Funicular de Gelida. La merescuda oficina de promoció turística i comerç té la seva ubicació ideal a la Casa del Senyor. Una prova que el futur va per aquest camí del turisme cultural basat en l’experiència personal, la visita teatralitzada i l’innovació turística és la notícia apareguda també aquesta setmana sobre la recuperació d’un vago de l’antic tren "El Sevillano" per a exposar-ho al Museu d’Història de l’Inmigració de Catalunya.

Technorati Tags: , , , , , , ,


Tornar a: Hi ha un funicular a Gelida?