Què és això? Amb aquesta pàgina pots utilitzar els enllaços cap a la Web Social per guardar Capa, on vas fer aquesta foto? en un lloc social de favorits, o bé utilitzar el formulari E-mail per enviar un enllaç per e-mail.

Web Social

E-mail

E-mail It
febrer 05, 2008

Capa, on vas fer aquesta foto?

Categoria: Actualitat,Catalunya,Espanya,Penedès,Turisme

Fa pocs dies es va fer l’increïble descoberta de 3.500 negatius que el reporter fotogràfic Robert Capa i els seus col.legues de l’Agència Magnum van realitzar durant la guerra civil. D’aquesta manera s’ha despertat un fascinant interès per tal d’identificar tot aquest fons que es creia desconegut.

Fa un any l’historiador sadurninenc Carles Querol exposava el seu treball d’identificació del reportatge fotogràfic del 15 de gener de 1939, quan el Robert Capa va cobrir la retirada republicana de Tarragona i l’èxode en direcció a Barcelona al seu pas pel Penedès. Vaig tenir la sort de visitar l’exposició amb els comentaris del mateix historiador relatant la feina d’ell, el seu fill Oriol Querol i de tot l’equip de col.laboradors per localitzar els emplaçaments actuals de les fotografies. La foto següent però encara no ha estat identificada l’ubicació exacte des d’on es va fer.

Robert Capa, Els camions militars plens a vessar

En el seu moment vaig escriure una carta, publicada a El 3 de Vuit i a La Fura, felicitant el Carles Querol i el seu equip per la descoberta i la documentació. En aquell moment no tenia aquest bloc. Però també criticava el tractament secundari d’internet pels consells comarcals penedesencs que organitzaven la mostra. A més a més de no haver-hi una pàgina web dedicada i perdre llavors oportunitats de difusió, la xarxa permetria ajudar en l’objectiu de reconèixer el paisatge i les persones que apareixen a les fotografies. Espero que compartint la foto anterior poguem aconseguir identificar-la gràcies al coneixement col.lectiu. El Periódico de Catalunya ha aconseguit uns testimonis d’excepció seguint també aquesta idea del crowdsourcing o el coneixement de les multituds.

Crec totalment que les possibilitats d’internet, especialment la vessant col.laborativa que promou la web 2.0, aconseguirien l’identificació del tresor gràfic que representa la troballa que s’ha fet a Mèxic. La globalitat de la recerca està justificada doncs cal recordar que a la guerra civil espanyola van participar combatents de diverses nacionalitats i van ser immortalitzats pel Robert Capa. No és nova la proposta de demanar ajut per a identificar fotografies per internet, ni tampoc que l’identificació d’aquestes obtenen un benefici per la societat. En aquest cas una investigació oberta i cooperativa pot aportar una rendibilitat turística pel territori gràcies al buzz que la recerca per internet i sobre el mateix escenari pot generar.

Technorati Tags: , , , , , , ,


Tornar a: Capa, on vas fer aquesta foto?