Què és això? Amb aquesta pàgina pots utilitzar els enllaços cap a la Web Social per guardar Enciclopèdia puntCAT en un lloc social de favorits, o bé utilitzar el formulari E-mail per enviar un enllaç per e-mail.

Web Social

E-mail

E-mail It
febrer 20, 2008

Enciclopèdia puntCAT

Categoria: Actualitat,Catalunya,Web 2.0

Ahir la societat civil catalana va comptar amb dos esdeveniments importants relacionats amb la xarxa. La Gran Enciclopèdia Catalana, gràcies al finançament de la Fundació Enciclopèdia Catalana, posava en funcionament l’Enciclopèdia, de consulta lliure a internet, i la Fundació puntCAT va celebrar el segon aniversari del domini .cat abaratint els preus. L’internet en català segueix endavant, encara que sigui a cop de fundacions.

Gran Enciclopèdia CatalanaAplaudeixo l’iniciativa d’Enciclopèdia Catalana, que se suma a la Viquipèdia, la Wikipedia en català procedent de la web 2.0, la qual recentment ja ha superat els 100.000 articles. Encara més valuosa és la consulta gratuïta que ofereix l’Enciclopèdia tenint en compte el caràcter fortament mercantilista d’aquest grup editorial. Amb tot el dret que li atorga haver de justificar uns beneficis empresarials, tot i que aquests guanys moltes vegades els hem de pagar entre tots els contribuents. Poso com a mostra que Enciclopèdia Catalana va editar en DVD les sèries de televisió Memòria de Catalunya i Catalunya Natura Viva, quan la producció la va pagar sencera TV3.

Són inevitables les comparacions. He fet la prova sobre el terreny de cercar, per exemple, la vila de Gelida a la Viquipèdia i a l’Enciclopèdia. La presentació al producte empresarial és més maca, amb un text força llarg amb dades generals del poble, però té xifres més actuals l’enciclopèdia lliure i col.laborativa de Viquipèdia. L’Enciclopèdia arriba a dir que hi ha una fàbrica de làmpades, desapareguda ja fa més de 20 anys, i no hi ha cap enllaç a altres pàgines ni hipervincles tal com es va dir a la premsa. Per la seva banda, a la informació de la Viquipèdia li falta text, és un esborrany pendent d’expandir, però aporta xifres del 2007 i una col.lecció d’enllaços addicionals.

la ViquipèdiaA l’anomenada societat líquida actual té més futur un format com el de la Wikipedia, que pot ser millorat en qüestió de minuts per qualsevol internauta. Jo mateix he aprofitat la consulta per incloure una vista general del poble a l’article. Enciclopèdia Catalana ja ha anunciat que properament acceptarà esmenes i aportacions dels usuaris sota control editorial. Serà un primer pas. De passada podríen millorar la velocitat d’accès i l’adreça web dels articles per tal que el posicionament SEO de la Viquipèdia no els passi la mà per davant. Veurem si guanyen 4 professionals amb un pressupost de 300.000 euros o el conjunt d’usuaris catalans actius a la xarxa col.laborant de manera altruista.

Mapa domini .catEl d’ahir serà doncs un dia per a recordar a l’internet en català doncs ja era hora que la Fundació puntCAT rebaixés els preus dels dominis. En un moment que els genèrics .com, .net, .org, .info, etc. costen poc més de 7 euros i el .es pràcticament es regala, avui mateix un domini .cat costa fins a 75 euros el primer any. Ahir en commemoració d’haver arribat als 27.500 dominis en 2 anys, els responsables han anunciat que a partir del divendres el .cat costarà un 25% menys. A les passades Jornades de la Catosfera van regalar vals de descompte del 50%. però a hores d’ara no funcionen els codis a cap dels registradors autoritzats. Potser seran activats coincidint amb la rebaixa de preus.

Technorati Tags: , , , , , , ,


Tornar a: Enciclopèdia puntCAT