Què és això? Amb aquesta pàgina pots utilitzar els enllaços cap a la Web Social per guardar Flickr i Creative Commons, feta la llei feta la trampa en un lloc social de favorits, o bé utilitzar el formulari E-mail per enviar un enllaç per e-mail.

Web Social

E-mail

E-mail It
març 15, 2008

Flickr i Creative Commons, feta la llei feta la trampa

Categoria: Actualitat,Espanya,Gelida,Web 2.0

Aquesta setmana he tingut dos exemples ben diferents del respecte o no als termes de la llicència Creative Commons amb les fotografies que tinc allotjades a Flickr.

Tot el que comparteixo a la xarxa ho faig amb la llicència Creative Commons, i dins d’aquesta la modalitat que no permet usos comercials. Exemples d’aplicació de la llicència són aquest mateix bloc i Flickr. Des de que vaig donar-me d’alta al servei ja he pujat gairebé 600 fotografies amb temàtiques ben variades però que es poden resumir en fotografies de Gelida, el Penedès, Barcelona i Viatges.

Daniel García Peris - Gran Barrera de CorallAl bloc publico bàsicament fotos meves que pujo a Flickr, però alguna vegada també d’altres usuaris en aquest servidor i d’altres similars com Picasa. La norma Creative Commons ho permet però sempre s’ha d’indicar la font, l’autor de la foto, i enllaçar-lo.

Els dos contrapunts de l’ús incorrecte i pressumptament exemplar a aquesta norma me’l he trobat aquesta mateixa setmana.

Per una banda em trobo que han fet servir les meves fotos sense permís a un bloc temàtic de Gelida i de l’altra rebo un missatge a Flickr del servei internacional de notícies col.laboratiu en anglès NowPublic on em demanen autorització per utilitzar les meves fotos per il.lustrar una crònica de les passades eleccions generals. La manera de fer del primer cas és del tot incorrecte però, a banda de no poder fer gaire cosa en contra, es veu clarament què l’ús és per una causa no comercial. En canvi al segon cas el procediment és correcte però l’ús no tant, doncs és un servei comercial disfressat de periodisme ciutadà al qual jo no he demanat col.laborari. Van ser ells que em van demanar autorització per publicar les fotos i dins d’aquest procediment vaig haver de crear un compte que representa que jo he pujat voluntàriament les fotografies, tal com es veu a l’e-mail que reprodueixo a continuació.

Hi there,

I’m Cynthia, one of the editors at NowPublic.com a participatory journalism site, I saw your photos about the Spanish elections and I was hoping that you would share your photo with one of our articles on today’s election results.

The requested photo(s) will appear as thumbnails when you follow the link.

Please remember that you retain your ownership over the photo and you can find our terms of use below.

I’d also encourage you to comment on the article (after following the link) if you have opinions on the topic. It will appear as a comment beneath the article (and not as a caption to the photo)

If you have any questions, please feel free to contact me at cyoo@nowpublic.com

Thanks v. much,
Cheers,
Cynthia

Malgrat tot no m’he molestat en cap dels dos casos doncs si comparteixo les fotos a Flickr és per a que tinguin un servei als altres, seguint l’esperit de la web 2.0 i l’ètica hacker.

Technorati Tags: , , , , , , ,


Tornar a: Flickr i Creative Commons, feta la llei feta la trampa