Què és això? Amb aquesta pàgina pots utilitzar els enllaços cap a la Web Social per guardar El Güifi lliure al Penedès en un lloc social de favorits, o bé utilitzar el formulari E-mail per enviar un enllaç per e-mail.

Web Social

E-mail

E-mail It
març 18, 2008

El Güifi lliure al Penedès

Categoria: Actualitat,Catalunya,Gelida,Penedès,Web 2.0

Anava seguint més o menys el projecte de Guifi.net quan em vaig trobar amb l’article a El 3 de vuit (primera pàgina, segona pàgina) sobre el desplegament d’aquesta xarxa Wi-Fi oberta al Penedès. Després d’haver-lo llegit vaig treure dues conclusions.

Primer que el principi col.laboratiu i participatiu de la xarxa lliure s’assemblava molt a altres iniciatives com la Penedesfera, en la seva capacitat per cohesionar el territori i facilitar la comunicació ciutadana. Segon que podria ser una opció molt vàlida de servei Wi-Fi lliure per al municipi de Gelida.

A Gelida, malgrat la proximitat a Barcelona, no tenim cap opció de Wi-Fi públic. La Biblioteca Municipal és amb la de Torrelavit, amb la quarta part dels 6.000 habitants de Gelida, la única de tot el Penedès que no ofereix aquest servei. Hem d’afegir que el servei d’ADSL no és per tirar coets i tot just acaba d’arribar Imagenio. A més a més el terme municipal és força gran i els nuclis allunyats del centre de Sant Salvador, les Cases Noves, El Puig i La Valenciana, i les urbanitzacions de Martivell i Safari-Can Oller de la Muntanya tenen un accés a la banda ampla deficient o simplement no en tenen per trobar-se excessivament lluny de la única central telefònica situada al poble de Gelida. Tot un greuge.

Així doncs diumenge passat vaig quedar a Gelida amb el Joan Llopart i el Josep Lluís Hill, tots dos de Font-rubí, els quan formen part dels impulsors de Guifi.net al Penedès. Van comentar com aquesta taca d’oli del Wi-Fi lliure s’està estenent per Catalunya, unes vegades a iniciativa directa dels veïns, unes altres com un servei ofert pels ajuntaments a empreses i ciutadans. El fenomen és més recent al Penedès però també segueix un desplegament similar, i és força ràpid doncs la perspectiva de tenir Internet gratuït d’alta velocitat anima les iniciatives. La darrera incorporació a Guifi.net ha estat el municipi de Les Cabanyes on amb només 8.000 Euros, pagats per l’Ajuntament, han situat els nodes necessaris per cobrir tot el municipi.


View Larger Map

Les muntanyes de Gelida compliquen una mica la cobertura però sembla que no excessivament, tal com es veu al mapa anterior. Van comentar que la clau és situar els nodes en llocs elevats i ben orientats. Aquests acostumen a ser els dipòsits d’aigua, doncs allà se’ls pot subministrar el poc corrent elèctric necessari. A més a més l’incorporació de Gelida pot significar l’enllaç de l’incipient xarxa penedesenca de Guifi.net, ara aïllada, amb la resta de Catalunya. Vam quedar que podríem convocar una reunió a Gelida a l’abril per tal de veure si hi hauria possibles interessats i mentrestant preguntaria a l’Ajuntament de Gelida quin tipus de col.laboració podria aportar al projecte.

Technorati Tags: , , , , , ,


Tornar a: El Güifi lliure al Penedès