Què és això? Amb aquesta pàgina pots utilitzar els enllaços cap a la Web Social per guardar La memòria històrica del comerç en un lloc social de favorits, o bé utilitzar el formulari E-mail per enviar un enllaç per e-mail.

Web Social

E-mail

E-mail It
novembre 04, 2007

La memòria històrica del comerç

Categoria: Catalunya,Espanya,Turisme

Hi ha molts noms que estan vinculats a la nostra memòria particular i un capítol d’aquesta està determinada per les marques i productes comercials amb els quals hem crescut. La manera en que es produeix aquesta comercialització també influeix a la  memoria popular, i com a tot record és susceptible de ser atracció turística.

Un dia veient el TN Comarques vaig veure una iniciativa turística curiosa que feien al Pallars Jussà. Uns dissabtes després vaig arreplegar la família per a visitar el poble de Salàs de Pallars. Aquest és el segon any que l’Ajuntament organitza les visites guiades a l’antic comerç, un retorn a com eren les botigues fins fa 50 anys. De moment l’èxit de l’iniciativa ha permès reformar les antigues escoles en Centre d’Interpretació de l’Antic Comerç, des d’on comença l’itinerari.

Plaques franquistes i republicanes

A continuació el guia ens posa en antecedents sobre aquest poble de muntanya i l’important fira de bestiar d’àmbit peninsular que organitzava anys enrera, la qual va ser un dels principals motius de la construcció del Ferrocarril Lleida-La Pobla de Segur. Arribats a la plaça del mercat ens trobem la primera sorpresa. Darrera d’un petit local tancat se’ns obra la porta a una farmàcia de poble, reconstruïda, on podem trobar des de el taulell on es preparaven les fórmules magistrals fins a l’aparador darrera el mostrador amb productes de totes les marques emblemàtiques de la darrera meitat del segle XX i que algunes encara continuen.

Farmàcia - Prestatgeria productes

Tot just al costat tenim la barberia, aquest local si que va funcionar com a tal, amb els tradicionals butacons de les pel.lícules i també tot un mostrari d’envasos i pots que tenen història pròpia explicada pel mateix guia. Cal destacar la bona ambientació del local amb detalls incorporats com un calendari de l’any 1964 o una enginyosa cadireta de fusta per a tallar el cabell als nens.

Finalment arribem a l’establiment estrella de la visita els “Ultramarinos y Coloniales”. Productes de neteja, licors, galetes, dolços, conserves, tints, etc. i fins i tot ciris purs i vi per dir missa. Aquí el guia ho feia força bé explicant anècdotes i usos dels productes a la venda durant bona part del segle XX. Com el lleixiu ‘La Victoria’ aparegut just després de la guerra civil per a netejar a Espanya d’una manera força explícita a la seva etiqueta i que avui dia no seria ben acceptada aquesta estratègia de màrqueting.

Lejía La Victoria i Espanya

Però encara era millor observar com els visitants  recordaven part de la seva infantesa quant compraven  aquells productes, la indispensable durant molts anys “cartilla” de racionament, l’època daurada dels cupons, i la comercialització obligatòriament estalviadora, la majoria amb envasos recarregables i retornables, especialment amb les preuades llaunes. Aquí els nens també tenien el seu interès, amb el mostrari de joguines antigues però no de museu sinó les que realment feien servir la quitxalla de l’època a cases i carrers. Aquesta botiga està molt ben ambientada amb un mobiliari autèntic amb envasos antics. També hi ha penjada una bona col.lecció de cartells publicitaris.

Ultramarinos - Guia i lleixius

Aquests són alguns dels molts productes i marques, actuals i desapareguts, que podem trobar als establiments: Nocilla, Nescafé, Sal de Gerri, Lagarto, Netol, Norit, Tintes Iberia, Anís del Mono, Anís del trigre, Fontaneda, Cola-Cao, Nesquik, Artiach, Postcau, Afín, Pelargon, Adapta, Nativa, Nescafé, Caldos Maggi, Galletas Cuetara, Bufalo, Netol, Flip matamoscas, Lejía Conejo, papel higiénico El Elefante, Jabón Lagarto, Jabón Lux, Big Bay, Perlan, Palmolibe, Coco, Omo, Tu-tú, Limp-paff, Pril limón, Gior, Dash, Gillette, Anis Hereu, Anis Asturiana, Ron Negrita, Gomas Milán, Lax n’Busto, Unguento de Boa, Parches Sor Virginia, Floïd, Gasolina para mecheros Clipper, Ideales, Celtas, Papel de fumar Smoking, Hilo Fabra i Coats, Orión, Pomada Spaine, Papillas Celac, Polvos talco Ausonia, Tipolín, Azulín, Blanco Nuclear, , Linimento Sloan, Chocolate Artigas, Litines Dr. Agustí, Litines Gallina Blanca, Cubitos de caldo Starlux, Cubitos de caldo Texton, Tabletas Okal, Tiras Orion, Elena, Colón, Ese, Lejía Neutrex, Limp PAF, Naftalina Polil, Desinfectante Zotal, etc…

Ultramarinos - Sabons

Segons els responsables, està en projecte obrir un estanc, una impremta i condicionar un aula d’estudi de l’antic comerç al centre d’interpretació, on ara hi ha una exposició de llaunes petita però ben condicionada. Aquest projecte és jove però a atret l’atenció de la premsa i la televisió.

Resumint, una visita d’un dia molt recomanable a aquest petit poble, el qual l’ajuntament local sembla finalment recolzar aquesta iniciativa particular sorgida d’un professor d’història local. Potser li caldria millorar el perfil turístic de la població, el coneixement del projecte per part dels propis habitants, si els hi preguntes no et saben indicar gaire bé, i cotxes aparcats a tot arreu del casc històric peatonal. Dues últimes recomanacions: trucar abans a l’Ajuntament, no t’hi pots refiar de l’actualització de la web, i si vols dinar al poble reservar taula a qualsevol dels dos únics restaurants abans de començar la visita.

Technorati Tags: , , ,


Tornar a: La memòria històrica del comerç