Què és això? Amb aquesta pàgina pots utilitzar els enllaços cap a la Web Social per guardar El carrer comercial de Gelida en un lloc social de favorits, o bé utilitzar el formulari E-mail per enviar un enllaç per e-mail.

Web Social

E-mail

E-mail It
novembre 09, 2007

El carrer comercial de Gelida

Categoria: Gelida

Ahir vaig assistir al debat si el Carrer Major de Gelida ha de ser per a vianants o no. Era un debat organitzat pel grup municipal de l’Esquerra de Gelida però obert a tota la ciutadania i això es va notar. Cadascú va poder dir la seva i sens dubte el que es va parlar ajudarà a la decisió que s’ha de pendre properament.

Penso que el debat sobre si el Carrer Major ha de ser peatonal o per a cotxes cal inscriure’l en un debat més ampli: quin ha de ser l’ús i el futur del Carrer Major.

Taula participativa

Si volem que el Carrer major sigui un carrer comercial, el centre de les necessitats no són ni els veins ni els comerciants… són els clients. S’ha de conciliar les atencions i les demandes de tots però les dels clients han de ser prioritàries.

Els clients són les persones, no són els cotxes. Els cotxes no compren i el fet que hagi molt pas de vehicles no vol dir res. La prova és els milers de cotxes que passen pel mig de Gelida, per l’autopista, i la petita part que hi entren.

Tornant a les prioritats dels clients en un carrer comercial, aquestes són basicament tres: Comprar, Menjar i Passejar. Les tres accions no poden existir sense cap d’elles. Les dues primeres depenen que l’oferta comercial sigui atractiva, però ‘Passejar’ depèn estrictament de com estigui configurat el vial, i en el cas del Carrer Major és incompatible passejar amb el transit i l’aparcament de vehicles.

Per tant la conclusió és clara que el Carrer Major, si es vol que sigui un carrer comercial, l’únic a Gelida, ha de ser peatonal com a mínim a l’horari d’obertura de comerços i dessitjable tot el temps que hi ha transit de persones, estiguin obertes les botigues o no.

Carrer Major Peatonal

A més, el fet de ser dels pobles de la zona el darrer en fer peatonal el centre històric, permet contrastar l’experiència, la qual ha estat un èxit. També ho prova que la Generalitat va subvencionar amb 900.000 EUR, el 85% de l’obra, per a que fos peatonal. Molt equivocats haurien d’estar que no dinamitzaria el comerç per fer aquesta inversió.

Assumit que el Carrer Major ha de ser un eix comercial, una altra questió és quin tipus de gestió, organització i promoció ha de tenir, vinculada al perfil del client que és vol tenir.

Jo estic convençut que quan millor els hi vagi als botiguers de Gelida millor li anirà a tot el poble en general.

El petit comerç pot plantar cara a les grans superficies, però només si està unit. Cal tenir els mateixos horaris doncs l’oferta d’una botiga reforça les altres, cal facilitar el pagament amb tarja a tots els comerços, cal promocionar mitjançants fullets i internet, fidelització, vals de pàrquing, facilitats per a les famílies, completar l’oferta, etc.

Per fer tot això els comerciants han de demanar l’ajut de l’Ajuntament. Cal convencer l’equip de govern que no prioritzi l’indústria com a motor de l’economia local. El comerç pot ser-ho i té una sèrie d’elements com els accesos al poble per autopista, per la RENFE i sobre tot el Funi que units a que som a una zona de molta població, si fossim al Pirineu s’hauria de fer un altre plantejament, que igual que marxa gent a fora a comprar també es poden atraure aquí.

Si es pensa en els clients de fora s’atrauran els d’aquí. Per sort som a una societat democràtica, de lliure mercat, i per tant no estem obligats a comprar on resideixes. Els clients s’han de guanyar apostant per la qualitat.

Technorati Tags: , , ,


Tornar a: El carrer comercial de Gelida