Què és això? Amb aquesta pàgina pots utilitzar els enllaços cap a la Web Social per guardar Vijazz, una bona idea que cal polir en un lloc social de favorits, o bé utilitzar el formulari E-mail per enviar un enllaç per e-mail.

Web Social

E-mail

E-mail It
juliol 07, 2008

Vijazz, una bona idea que cal polir

Categoria: Actualitat,Penedès,Turisme

Durant tres dies Vilafranca del Penedès ha celebrat el Festival Vijazz Penedès, sens dubte una bona iniciativa combinant fira de vins i concerts de Jazz, que n’ha generat un moviment més que notable durant el darrer cap de setmana. Malgrat això tinc els meus dubtes si ha assolit els objectius i si aquests són els millors per a la promoció turística del Penedès, sobre tot si tenim en compte els 320.000 euros de pressupost.

Concert al Vijazz

Estarem d’acord que l’objectiu general dels organitzadors és la promoció turística del Penedès, amb el Vi com a protagonista doncs el Jazz és accessori. La millor prova és que l’organitzador és l’Acadèmia Tastavins i no hi col.labora cap entitat lligada al Jazz, Escenari Vijazzencara així el cartell ha estat espectacular i només la part musical se’n porta 150.000 mil euros. Aquí és on trobo el primer aspecte a polir, un cartell massa car per no ser un festival centrat en la música i que no té el “maridatge” jazzístic a l’organització. Cal recordar que tots els concerts són gratuïts, de manera que qualsevol activitat a la fresca, amb la població que ja té Vilafranca, l’èxit de públic està assegurat. És l’únic en aquest format en aquesta època de l’any. Per tant es pot rebaixar el “caché” de l’espectacle. Una qüestió necessària doncs l’any passat el Vijazz va néixer amb pèrdues i malgrat les comunicacions oficials que pregonen l’èxit amb tota seguretat no arribarà a costejar les despeses un altre cop.

Un segon aspecte és la desigual participació dels el.laboradors del vi i cava a la fira. A l’edició passada es van habilitar 130 estands, aquest any es publicitava que hi havia una seixantena de cellers, i al final van ser 43 els participants. A més a més es patia l’absència en bloc dels el.laboradors del cava de Sant Sadurní. Aquest fet em confirma la competència entre el Vijazz i el Cavatast, el qual amb una fira semblant marida cava i gastronomia. Un nou capítol que el Penedès no va tot a una per l’enoturisme, potser serà perquè el Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès no assumeix el lideratge en aquesta matèria que li pertoca. El turisme no fa el mateix horariEn part perquè no li deixen els patrons i en part per la falta d’organització pròpia. La web www.enoturismepenedes.cat encara no està operativa però la promocionaven a l’estand de la fira a la setmana de l’enoturisme a Vilafranca. Un estand que a les 9 de la nit era tancat quan la fira s’allargava fins a les 1:30 hores de la matinada. Allà em van donar informació d’aquesta nova marca Enoturisme Penedès, que abandona les malaguanyades Rutes del Vi i del Cava. Però a la vista que no han aconseguit incloure el Baix Penedès i el Garraf, tal com estava pensat, planteja molts dubtes de l’organització i del seu futur.

Fira de vins al capvespre

Qualsevol iniciativa turística ha de tenir el recolzament de la comunitat local i crec que aquest és el punt més fort del Vijazz. Sens dubte la població estarà agraïda de tenir espectacles gratuïts en temps de crisi i l’Ajuntament de Vilafranca és la principal entitat que dona recolzament a l’esdeveniment -La Diputació de Barcelona no hi ha col.laborat, i és estrany doncs Ajuntament i Diputació acostumen a ser un pack- A la capital de l’Alt Penedès també conflueixen gent de les rodalies però realment hi van arribar turistes pel Vijazz? Jo en penso que no, turistes entesos com barcelonins o estrangers. La primera edició esperava 50.000 visitants i van ser la meitat. Ara es volia superar els 35.000 i encara que els organitzadors assegurin l’èxit , se sap d’on han vingut? S’ha acomplert l’objectiu de difondre la cultura vinícola més enllà del Penedès? Quants calers s’han deixat a la ciutat?

Vegueria Penedès - Vijazz

Una manera de sapiguer-ho és a través del recull dels mitjans de comunicació. Només fa un dia de la seva finalizació i per tant encara és ràpid per fer una bona recerca, però pel que hi ha a la xarxa podem tenir un balanç més acurat d’aquesta presència a la premsa. En aquest sentit em trobo amb la sorpresa que l’organització del Vijazz dedicava a una sèrie de mitjans de comunicació un lloc especial, com se sol fer en aquests casos per agrair una important difusió, però aquesta no s’ha confirmat. A La Vanguardia surt només a l’agenda cultural, a Catalunya Ràdio hi ha referències a ICat i al cercador de TV3 la notícia més propera és del 22 de maig. A la premsa comarcal i també a la Penedesfera té un ressò evident però a la blocosfera és bastant discret.

Gramona Jam Sessions - Grup 3

Resumint, cal que iniciatives com aquesta triomfin, sobretot perquè 320.000 euros invertits en promoció turística haurien de donar per molt més. Sinó fos així es generaria una gran frustració per les possibilitats turístiques del Penedès.

Technorati Tags: , , , , , , , , ,


Tornar a: Vijazz, una bona idea que cal polir