Què és això? Amb aquesta pàgina pots utilitzar els enllaços cap a la Web Social per guardar El Terrazel per Sant Llorenç en un lloc social de favorits, o bé utilitzar el formulari E-mail per enviar un enllaç per e-mail.

Web Social

E-mail

E-mail It
agost 11, 2008

El Terrazel per Sant Llorenç

Categoria: Actualitat,Penedès,Turisme

Ahir vam anar a veure el Terrazel. Des de l’any 1990 aquesta festa-espectacle protagonitza la Festa Major de Sant Llorenç d’Hortons, cada 10 d’agost. Representat i creat per un grup de veïns del poble, el Terrazel es una festa de carrer amb música, gegants, capgrossos, bestiari i correfocs. La motivació de la representació és escenificar la lluita entre el bé i el mal, la natura i l’amenaça constant de la força urbanitzadora de l’home.

Focs dels diables del Terrazel

L’argument de la representació és imaginatiu. Vam gravar un vídeo amb diferents fragments que en cinc minuts resumeix l’hora aproximada de l’espectacle, però que sense una explicació escrita –tant si el veus sencer com resumit– no el pots entendre doncs la música és el fil argumental omnipresent i només hi ha una petita narració final per megafonia. Aquest és l’argument extret del portal festes.org:

Explica en clau metafòrica la lluita entre les diferents forces de la natura, la creació de vida enfront la contaminació i destrucció dels sistemes naturals. En la representació apareix primer la Mare Terra, amb una gran esfera lluminosa a la mà, una cort de follets i al.legories del paisatge de Sant Llorenç. Balla plàcidament amb el Sol, però la irrupció de les Llefres interromp la dansa i ho empastifa tot amb fum, brutícia i contaminació. Després entra en escena el Llengot, el drac de les mil xemeneies, que aterroritza el planeta amb els seus crits ensordidors. Els Llambrants surten a defensar la terra però no tenen prou força per fer front al mal i han de buscar aliats. L’Unicorn, personatge de somnis i quimeres es presenta a la batalla, i…

Se’m oblidava. Sí que hi ha un personatge que parla, el Buscarrons. Un capgròs que, a manera dels tradicionals diables i els satírics versots, crítica tothom –principalment els polítics locals– i convida cínicament a malmetre la natura. En aquest vídeo surt breument, tot apuntant-s’hi aquest any a versionar el Chiki-Chiki.

Aquest és l’elenc bestiari, personatges, que formen el Terrazel:

  • La Mare Terra: Geganta
  • Follets: Capgrossos que representen el cicle de l’any
  • Benefactor Sol: Gegant
  • Sutzes i  Llefres: Diables del correfoc
  • Malaganya: Representa la contaminació i la foscor
  • Llengot: Drac que aterroritza tots els racons de la terra
  • Els Llambrants: Que ofereixen una escletxa d’esperança
  • Unicorn: Aliat irreal necessari per derrotar les forces del mal
  • Buscarrons: Fa una crítica actual de la política municipal
Dracs TerrazelDiables Terrazel

L’espectacle del Terrazel, a l’igual que el poble està creixent, ha anat millorat molt la qualitat dels vestits dels personatges i sensiblement la qualitat de l’il.luminació i el só. Pot arribar a ser un reclam turístic més que considerable, doncs la idea emana originalitat i tradició. Però per continuar millorant i fer que tothom gaudeixi de l’espectacle, els responsables haurien de buscar ja un nou emplaçament de l’acte. Actualment és a un terraplè d’una parcel.la que dona a dos carrers del centre. Un espai més agradable hauria de permetre que el públic tingui una bona visió, sense estar a peu dret ni cables que entorpeixin la vista dels focs artificials, tal com passa ara.

Focs + Cable

Technorati Tags: , , , , , , , , , ,


Tornar a: El Terrazel per Sant Llorenç