Què és això? Amb aquesta pàgina pots utilitzar els enllaços cap a la Web Social per guardar Visita al Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit en un lloc social de favorits, o bé utilitzar el formulari E-mail per enviar un enllaç per e-mail.

Web Social

E-mail

E-mail It
febrer 17, 2017

Visita al Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit

Categoria: Penedès,Records de viatge,Turisme

Visita @IEPenedesencs al Centre d'Interpretació de l'#Aigua de #Torrelavit la primera amb #Vegueria #Penedès!

Diumenge passat vam visitar el nou Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit, que organitzava l’Institut d’Estudis Penedesencs. Torrelavit té una llarga història com a poble amb una indústria paperera tradicional gràcies al fet que el riu Bitlles, que passa per tot el municipi, donava empenta als dotze molins que al segle XVIII funcionaven per proveir de paper els principals mercats nacionals i internacionals. La crisi de la indústria paperera va provocar el tancament de molts molins. Actualment, Torrelavit vol tornar a mirar al riu i per aquest motiu l’Ajuntament ha engegat la creació del Centre amb la participació de la Fundació Mas Albornà. Fins i tot es pot trobar referències al món paperer de Gelida, ja que els molins locals també servien a la fàbrica de paper Guarro, amb més de 300 anys d’història. És una llàstima que per sentir parlar del món paperer a Gelida hagis d’anar fins a Torrelavit… Ens cal un espai on mostrar l’extensa tradició paperera de Gelida!

En acabar la visita vam fer un recorregut pel municipi per visitar altres elements patrimonials. Seguint la descripció facilitada de la ruta, vam passar per un tram de la Riera del Mediona-Bitlles en la part de Terrassola. Del Centre, vam anar al carrer Major i vam baixar a la riera del Bitlles, visitant la font de la riera (amb passera de fusta) i continuant amunt vers el molí de Cal Roda, passera, camí de ribera, pont de Can Mussons (inaugurat el 1913, amb una part dissenyat al taller Eiffel), safareigs de Terrassola (anys 20-30 segle XX, refets recentment, al 2016 per grup local Amics del Patrimoni); restes molí fariner d’en Cortès (documentat al fogatge del 1553; i que al 1727 es trobava ja “dirruith”); resclosa dels molins paperers de cal Roda i Cal Ferrer (que porta l’aigua a l’antic “rech del cumú del Molí de Lavit, documentat ja al 1541); resclosa del Rieral (l’única exclusivament d’horta de les 8 recloses locals) i Molí Blanc (un dels més antics, de la segona meitat del S. XVIII). D’aquí vam pujar a la propera masia de Can Comas, avui Celler Pardas, i baixant de nou a Terrassola pel camí de les Hortes o Els Plans, ran la sèquia de l’antic “Lo rech del cumú” o rec de les Hortes de Terrassola, documentat des del 1680, però segur molt més antic.

A continuació teniu fotografies de la visita al centre i el recorregut pel municipi.

Technorati Tags: , , , , , , , ,


Tornar a: Visita al Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit