Què és això? Amb aquesta pàgina pots utilitzar els enllaços cap a la Web Social per guardar El Ball de Gala de l’Unió del Casal Gelidenc en un lloc social de favorits, o bé utilitzar el formulari E-mail per enviar un enllaç per e-mail.

Web Social

E-mail

E-mail It
agost 31, 2008

El Ball de Gala de l’Unió del Casal Gelidenc

Categoria: Catalunya,Gelida,Penedès,Turisme

Avui, com cada diumenge de l’any, hi ha ball a Gelida gràcies al Casal. A l’estiu a la Pista-jardí i a l’hivern al Saló d’Espectacles. Si us apropeu veureu que hi ha un ambient similar al d’altres societats o casinos de poble on fan ball, una majoria de parelles d’edat avançada i música no gaire actual. Ara bé tot això canvia quan és Festa Major i arriba el Ball de Gala de l’UCG.

El ball tradicional de tota la vida està garantit a Gelida gràcies a l’Unió del Casal Gelidenc (UCG), una entitat creada l’any 1950, com a conseqüència de la fusió del Casal Gelidenc i la Societat Coral Artesans, entitats que organitzaven el lleure dels vilatans abans de la Guerra Civil. L’UCG aglutina seccions folklòriques i esportives, i fins que va arribar l’augment d’oferta d’entreteniment i les facilitats de mobilitat, centralitzava l’esbarjo en aquesta població de poc més de 6.000 habitants. Com és habitual en aquests tipus d’entitats locals arreu del país, la seva funció social es debat en “renovar-se o morir” i l’important patrimoni immobiliari se’ls planteja com un desavantatge en comptes d’una oportunitat.

Ajuntament de Gelida: 08-22 Ball de Gala. Fot: Foto Buch, 2006

Ara bé, tots els problemes s’obliden quan arriba la Festa Major. A Gelida pots triar, ball vermut, ball de tarda i ball de nit. La particularitat gelidenca és la celebració de dos balls de gala, sigui per la tradició que van instal.lar els antics estiuejants o per l’experiència ballarina dels actuals gelidencs. Es imprescindible portar americana i corbata i la Junta es preocupa al detall que la pista jardí estigui impecable i perfecte pel ball. El dilluns l’orquestra toca el Vals dels Socis Casats i el dimarts el Vals dels Socis Solters. Aquests consisteixen en fer cercles al voltant de la pista i passejar i ballar alternativament un vals atents al canvi de ritme. Primer comencen els de fora i desprès el de dins fins que al final la mateixa música convida a ballar tots alhora. Al segon ball de gala els assistents escullen la Pubilla i les seves dames d’honor, les quals representaran la vila al llarg de l’any. A continuació teniu un petit vídeo del vals i l’elecció.

El Ball de Gala és una nit molt especial i interessant de veure. Tothom amb els millors vestits, tant joves com grans, lluint d’allò més a la pista. A només 30 Km de Barcelona tenim aquest espectacle anyal, una tradició a continuar. Com també admirable és el fet que, encara que no aparegui a moltes agendes lúdiques, saps que cada diumenge a la tarda –plogui o nevi– pots anar a Gelida a ballar Salsa, Tangos, Cha-cha-cha, Fox, Vals, etc.

Technorati Tags: , , , , , , , ,


Tornar a: El Ball de Gala de l’Unió del Casal Gelidenc