Què és això? Amb aquesta pàgina pots utilitzar els enllaços cap a la Web Social per guardar El Romesco del Tof en un lloc social de favorits, o bé utilitzar el formulari E-mail per enviar un enllaç per e-mail.

Web Social

E-mail

E-mail It
novembre 22, 2008

El Romesco del Tof

Categoria: Catalunya,Penedès,Records de viatge

L’altre dia, mirant entre papers antics, vaig trobar una recepta de l’antic restaurant Tof de Calafell Platja, ara ja desaparegut. Durant molts anys vaig anar-hi de petit amb els meus pares i s’hi menjava molt bé. En una època que la cuina catalana ni s’imaginava obtenir estrelles Michelin ni havia una ruta del xató per promocionar-se. Malgrat tot, d’aquest restaurant no recordo un plat especialment, sinó un condiment: la Salsa de Romesco.

Recepta de salsa Romesco del Restaurant Tof de Calafell - anversRecepta de salsa Romesco del Restaurant Tof de Calafell - revers

Salsa de Romesco

INGREDIENTS: Una ceba, una cabeça d’alls, dos tomacons (tot sense pelar). avellanes, ametlles, pebre vermell picant, un pebrotet (nyora), sal i vinagre.

La ceba, la cabeça d’alls i els tomacons sense pelar, escalivats al forn, dipositant-ho tot en un “Minipimer”. S’hi posen les ametlles i avellanes sense pelar, pebre vermell picant i pebre negre, dos granets d’alls crus, vinagre i aigua fins a cobrir els ingredients. Tot seguit s’hi posarà la nyora i farigola previament en remull en vinagre. Es bat fins a assolir una pasta ben fina. Tot remenant, es va tirant l’oli a poc a poc, i es rectifica de sal i vinagre.

El restaurant es trobava al nucli de la platja, al carrers més antics i propers als pisos dels pescadors. Tenia un rètol lluminós a l’entrada com els de Coca-Cola o Fanta, però en el seu cas de Canada Dry. Això ja indicava una certa “antiguitat”, reforçada per les típiques fotografies en blanc i negre, a manera de quadres, exposant els atractius turístics del moment al municipi. Els cambres molts correctes amb llacet i armilla grisa. L’avi de Cal Tof sempre era a la porta controlant-ho tot. Bé, en definitiva com molts dels restaurants de cuina tradicional que hi havia escampats per tota la geografia catalana. Aquests que van tenir una època daurada a les dècades dels 50 als 70, i que als 80 van començar a tancar principalment per motius de canvi generacional i del model de negoci turístic de “sol i platja”. La il.lustració de la recepta és contemporània del “destape”.

On era Cal Tof

En aquest cas el local va ser enderrocat amb tota la illa de cases i va passar a formar part de l’esplèndid edifici d’apartaments de la fotografia. Amb el mateix nom i logotip va continuar una botiga de plats preparats a pocs metres però que també va plegar després d’uns anys. El restaurant El Molí de Cal Tof al Vendrell –al  que també hi he anat i recomano– està emparentat amb aquest establiment però és a Calafell d’on guardo els millors records per això reprodueixo aquí la recepta a veure si algú la sap igualar i m’avisa per degustar-la novament.

Technorati Tags: , , , , , , ,


Tornar a: El Romesco del Tof