Què és això? Amb aquesta pàgina pots utilitzar els enllaços cap a la Web Social per guardar Arqueologia del punt de vista en un lloc social de favorits, o bé utilitzar el formulari E-mail per enviar un enllaç per e-mail.

Web Social

E-mail

E-mail It
juliol 01, 2009

Arqueologia del punt de vista

Categoria: Actualitat,Catalunya,Turisme

Si us agrada identificar espais actuals en fotografies antigues o a l’inversa i conèixer al mateix temps el perquè de l’instantània, us recomano totalment ARQUEOLOGIA del punt de vista. Des d’aquest bloc Ricard Martínez, membre de AtelieRetaguardia, explica la seva iniciativa de tornar a fotografiar fotografies. El va iniciar amb l’exposició urbana RUNA a Barcelona, una mirada sobre els bombardejos que va ser objecte la ciutat, entre el 13 de febrer de 1937 i el 25 de gener de 1939, i l’ha continuada a Figueres amb l’instal.lació Patrimoni, també relacionada amb la recuperació de la memòria històrica arrel de la Guerra Civil. Cercant a la xarxa també he descobert referències seves amb el projecte “La ciudad sustituida”. La fotografia que heu vist abans és l’aspecte de la Porxada de Granollers, poc després del bombardeig de maig de 1938, superposant la fotografia de Ramon Parera (Biblioteca de la Abadia de Montserrat) per una d’actual realitzada exactament 71 anys després, a la mateixa hora i en el mateix emplaçament que el fotògraf original, fent arqueologia del punt de vista.

Aquestes són alguns dels muntatges que més m’han cridat l’atenció:

Arqueologia del punt de vista també examina els arxius i investiga els detalls de les fotografies amb un reenquadrament de les mateixes. Té moltes similituds al treball sobre Robert Capa al Penedès del qual falta identificar una fotografia i que té una versió a la xarxa de l’exposició. Tanmateix espero que algú m’expliqui els detalls d’altres. Sóc aficionat a la història i a la fotografia digital. He fet algun intent d’involucionar alguna imatge però sense voler arribar a la professionalitat del procediment a càrrec dels fotògrafs d’Atelieretaguardia.

Vaig conèixer aquest bloc a la darrera Ateneuesfera, amb participació italiano-barcelonina inclosa, gràcies al Dani Cortijo. Durant la trobada va explicar-nos la repercussió del cas Miguel Pedrola per la recuperació de la memòria històrica. Malauradament el meu cas per una recitificació de La Vanguardia segueix sense resposta.

Technorati Tags: , , , , , , , , ,


Tornar a: Arqueologia del punt de vista