Què és això? Amb aquesta pàgina pots utilitzar els enllaços cap a la Web Social per guardar Tres Tombs a Torrentfondo en un lloc social de favorits, o bé utilitzar el formulari E-mail per enviar un enllaç per e-mail.

Web Social

E-mail

E-mail It
juliol 09, 2009

Tres Tombs a Torrentfondo

Categoria: Catalunya,Penedès,Records de viatge

El Present eleva el PassatEls Tres Tombs és una festa popular, tradicionalment per la festivitat de Sant Antoni Abat, el 17 de gener. Es treuen carros i animals de tir per a la benedicció, i es fa una ruta circular per la població. No s’acostuma a allargar la temporada fins al juny però recentment vaig presenciar la celebració per primer cop al barri de Torrentfondo, al municipi de Sant Llorenç d’Hortons. Un nucli de població de només una seixantena d’habitants participa d’un espectacle que acostuma a celebrar-se a poblacions molt més importants. Aquest podria ser el començament d’una activitat turística que té el seu  origen en una afició. L’impulsor és l’associat local a la Federació Catalana dels Tres Tombs Antonio Malet.

Al voltant de la dècada dels anys 80 del segle passat es va recuperar el perfil més tradicional de l’activitat com a reclam turístic, després d’haver patit un lent declivi per l’abandonament de l’ús dels animals de tir al camp per l’extensió de la maquinària agrícola. Per conèixer una mica més la festa us copio aquest bon resum que fa la Societat de Sant Antoni de Valls i que té un desenvolupament similar arreu de Catalunya:

L’história dels Tres Tombs va lligada a la celebració de Sant Antoni Abat el 17 de gener, conegut com el sant del porquet o de les ases patró dels animals. Sant Antoni estava envoltat de llegendes i miracles, per aquest motiu la pagesia i els traginers veneraven el Sant com a protector dels animals. A la Catalunya rural era una festa important per la pagesia, a les ciutats era el patró dels oficis que utilitzaven els animals de càrrega i als Pirineus era invocat com a protector dels ramats. El nom dels Tres Tombs, segons la llegenda és per què quant els pagesos i traginers portaven els animals a beneir a l’església i donaven tres tombs al voltant d’aquesta, segons la llegenda també el primer tomb es feia per la salut dels animals, el segon tomb per tenir una bona collita i el tercer tomb per tenir benestar. Aquesta tradició es veié molt afectada per la desaparició dels animals, els quals foren substituïts pels vehicles de motor, la celebració a la nostra ciutat acabà per desaparèixer cap als anys 60.

Technorati Tags: , , , , , , , , , ,


Tornar a: Tres Tombs a Torrentfondo