Què és això? Amb aquesta pàgina pots utilitzar els enllaços cap a la Web Social per guardar La Memòria Històrica al Penedès en un lloc social de favorits, o bé utilitzar el formulari E-mail per enviar un enllaç per e-mail.

Web Social

E-mail

E-mail It
gener 18, 2010

La Memòria Històrica al Penedès

Categoria: Actualitat,Catalunya,Espanya,Gelida,Penedès,Turisme

Plafó informatiuRecentment he pogut percebre més intensament l’abast de l’impacte de la Segona República en la vida quotidiana de l’època. El 70è aniversari de la fi de la Guerra Civil l’any passat va servir com a tret de sortida d’una acceleració de la recuperació de la memòria històrica de l’època. Les iniciatives en aquest sentit van en augment i pretenen posar en valor un període del qual n’hauríem d’aprendre i molt. A més a més els pocs testimonis vius existents ens urgeix a aquesta tasca des de diferents àmbits. En aquest sentit des del Penedès es fa molta feina.

Assistència a la inauguració

El passat dijous es va inaugurar a la Capella de Sant Joan de Vilafranca del Penedès l’exposició “La Primavera Republicana al Penedès, 1931-1936”. Aquesta pretén mostrar a joves, adults i grans que durant aquests sis anys es desenvoluparen en els municipis de les nostres comarques i arreu del país, un gran nombre de projectes que incidiren directament en la millora de la qualitat de vida dels ciutadans. Aquestes millores foren molt palpables en els camps de l’educació, la cultura, l’urbanisme, les infraestructures i la salut. Alhora la Segona República, hauria de ser un dels referents del sistema democràtic actual. Un dels elements més cridaners és un quiosc d’època on s’exhibeixen els setmanaris que es publicaven al Penedès durant aquesta anys. Aquesta obra és dins del projecte TOTS ELS NOMS que coordina l’Institut d’Estudis Penedesencs. Des de la Penedesfera, com a secció TIC de l’IEP, s’anima a visitar l’exposició.

Quiosc de la República

De juny a setembre del 2009, l’Associació d’Amics del Castell de Gelida, va programar un interessant cicle d’activitats que “Del Modernisme a la Guerra Civil” va mostrar l’evolució de la societat i de la creació artística, musical, literària, arquitectònica que ha deixat la seva empremta a Gelida. Un recorregut per a prevenir que el silenci no es confongui mai més amb la pau. El darrer acte va coincidir amb les Jornades Europees del Patrimoni per a mostrar les cases modernistes de l’Avinguda Colomer, concretament la Casa Pomar i la Casa Torres, on famílies d’estiuejants barcelonins es van refugiar durant la guerra.

Finalment us haig de recomanar una experiència des del punt de vista turístic que encara no ha començat. Es la ruta que amb el nom “La Última Defensa de Barcelona” organitzem des del Patronat de Turisme de Subirats. El diumenge 24 de gener, de 9 a 13 hores, proposem recórrer una ruta nova i sorprenent. Coincidint amb el 71è aniversari de la fi de la Guerra Civil a Subirats reviurem les darreres hores d’aquest transcendental capítol de la nostra història. En els darrers dos anys s’han descobert als boscos de Subirats, amagades pel pas del temps, multitud de trinxeres, nius de metralladores i restes d’equipaments dels soldats que van combatre, les quals es conserven en un inusual bon estat. Gràcies a la memòria dels pocs testimonis vius som ara conscients de l’episodi heroic que va significar la defensa del Port d’Ordal a càrrec de l’exercit republicà. Les unitats mobilitzades tenien l’objectiu d’alentir el màxim possible l’avanç de les tropes franquistes cap a Barcelona i així permetre una evacuació més ordenada dels refugiats. Els historiadors locals Josep Mata, Ernesto González i Antonio Corral, els quals han documentat les troballes aparegudes fins al moment, seran el mateixos guies d’aquesta ruta. Aquesta iniciativa ha estat molt ben rebuda. Les places pel 24 de gener es van esgotar en pocs dies i s’ha hagut de programar una nova ruta pel 21 de febrer, la qual en omplir-se en poques hores ens fa plantejar realitzar-la mensualment per atendre tot l’interès que s’ha creat.

Posició del soldat al niu de metralladora

Technorati Tags: , , , , , , , , ,


Tornar a: La Memòria Històrica al Penedès