La premsa vençuda per les armes
4 febr. 2009 per Daniel García Peris
Aquest cap de setmana vam anar a veure l’exposició “Guerra Civil a Catalunya: Testimonis i vivències” al Museu d’Història de Catalunya amb motiu del 70 aniversari del final de la Guerra Civil. A la cloenda s’exposava la portada de La Vanguardia anunciant la rendició de Barcelona. Vaig pensar de comparar aquell exemplar amb l’anterior i com de manipulable és l’informació i l’opinió en temps de guerra.
L’exposició no estava malament però trobo que era mal il.luminada i amb una disposició del material que no afavoria la seva visió. Semblava més una exposició on-line, per la gran quantitat de grafisme, traslladada a l’espai físic. Tot i que hi havia nombrosos objectes, aquests només es podien veure dins d’una avorrida vitrina horitzontal. Gràcies a la xarxa en podem obtenir més informació. És el cas de l’impuls que ha donat La Vanguardia a la seva hemeroteca. No només per haver deixat totalment lliure per a consulta a internet les excel.lents reproduccions des del 1881, sinó per haver afegit una xarxa social al seu entorn, amb la publicació d’articles de referència i la participació de qualsevol persona amb la possiblitat de votar, comentar i fer aportacions per millorar les cerques.
Aquestes són les portades del 25 i del 27 de gener de 1939. El 26 de gener, dia efectiu de l’ocupació de la ciutat, no es va publicar el diari. En aquest bon article de Jaume Pi a l’hemeroteca de La Vanguardia trobareu una comparació de l’edició dels diaris en mans de republicans i nacionalistes, rojos i feixistes, amb només un dia de diferència. Afegir a aquest anàlisi el canvi des de la capçalera amb el pas de "Diario al servicio de la democracia" a "Diario al servicio de España y del Generalísimo Franco". També hi ha el detall –el qual encara perdurà– pel qual l’edició del 27 de gener de 1939 va tornar a la numeració següent a l’edició del 19 de juliol de 1936. Tal com diu la darrera de les minses 4 pàgines d’aquell dia, volien oblidar així el "mal sueño" dels 782 números publicats sota el bàndol republicà. D’altres referències sobre l’efemèride que m’he trobat per internet, recomano que llegiu també aquest altre article d’Arcadi Espasa a El Mundo sobre l’alliberament franquista de Barcelona i la reacció de la societat catalana. Hi afegeix un enllaç a un exhaustiu recull de les portades dels successius 26 de gener de La Vanguardia, des del final de la Guerra Civil fins a la mort del dictador Francisco Franco, i que incloc a continuació. És curiós veure com el fervor inicial es dilata en el temps fins que una oportuna nevada eclipsa totalment l’any 1976 la referència a la celebració.
Technorati Tags: Guerra Civil, Espanya, Catalunya, Barcelona, República, Franquisme, La Vanguardia, hemeroteca, premsa, diari, opinió, informació, manipulació
[…] próximas al final de la Guerra Civil en Barcelona, las cuales he referenciado en mi blog en https://www.danielgarciaperis.cat/2009/02/04/la-premsa-vencuda-per-les-armes/ y en https://www.danielgarciaperis.cat/es/2009/02/04/la-prensa-vencida-por-las-armas/, he […]