Benvingut mosquit tigre
4 abr. 2009 per Daniel García Peris
Les darreres pluges i l’augment de temperatures que porta la primavera són condicions ideals per a que el temut mosquit tigre torni a atacar la població. Novament veurem les campanyes institucionals per evitar la plaga, tot responsabilitzant el ciutadà de la seva extensió. Caldria però que molts ajuntaments s’apliquessin ells mateixos la lliçó primer. Analitzem el cas de Gelida.
Fa pocs dies una campanya de l’Ajuntament de Gelida amb el lema “Benvinguda primavera, que floreixi Gelida!” implicava als nens i nenes de les escoles Montcau i Les Fonts de Gelida a plantar flors, al centre de la vila durant un matí i a casa seva, amb l’obsequi d’una planteta amb un generós targetó d’informació municipal per a cadascun. És una iniciativa de la Regidoria de Serveis Municipals. D’entrada em sobta que una campanya d’aquest tipus relacionada amb els escolars no la faci la Regidoria d’Educació ni tampoc la Regidoria de Mediambient. Després, donar importància al fet de plantar flors a les jardineres municipals ens indica que normalment no hi són. D’un espai verd municipal s’ha de tenir cura i mantenir el millor aspecte tot l’any, no només per donar la benvinguda a la primavera… Finalment, se’ns indica a la nota de premsa de l’Ajuntament que “es tracta de conscienciar a nens i nenes i als propis gelidencs de l’important que és tenir cura dels espais verds del municipi”. Aquí volia arribar jo. Abans de conscienciar la població cal conscienciar-se un mateix, i la situació del camp de futbol municipal reflecteix que això no passa.
Els espais abandonats o sense manteniment són la primera invitació al mosquit tigre i a Gelida el millor candidat era la zona del Parc Central com ja vaig comentar l’any passat. Després d’un any aturat torna a haver-hi moviments d’obres les darreres setmanes de manera que el camp de futbol, al costat, li ha pres aquest "honor". L’espai té un manteniment però es limita al terreny de joc: passar la biga per aplanar la terra, pintar les línies un cop per setmana i para de comptar. Quan plou les canalitzacions sota els seients del públic mai desallotgen l’aigua convenientment i la zona d’aparells queda inundada directament per no tenir cap tipus de sortida. Aquests bassals d’aigua es deixen evaporar i així desapareixen sols en un quants dies però mentrestant, com aquest cap de setmana, els usuaris de l’instal.lació hauran de conviure amb ells tal com ho veieu.
Ara bé, cas apart són els laterals del camp. El que toca a la muntanya s’ha format una bassa permanent que malgrat l’efecte del sol de ben segur no marxarà per si sola. De fet jo l’he vista tot l’hivern i no era ni la cinquena part que és ara. Cal afegir la “decoració” amb un parell de palets i un matalàs des de temps immemorial. Després de les recents pluges l’aigua empantanegada té una coloració marronosa i d’aquí uns dies adquirirà el color verd habitual.
A un dels laterals de porteria trobem un dipòsit de terres de lliure accés, més semblant a unes trinxeres, convivint amb unes pistes de petanca i que evidentment acumula petites basses d’aigua novament ideals per a la reproducció del mosquit tigre.
La conclusió de tot plegat és local i general. Per una banda recomanar al govern municipal centrar-se cada regidor en les seves responsabilitats, per a que l’un per l’altre no desatenguin els respectius àmbits d’actuació, i no fer campanyes que cauen en el “dime de lo que presumes que te diré de lo que careces” a la vista d’aquesta instal.lació. El problema del mosquit tigre es global i en molts casos –com aquest– l’administració té a veure en la seva propagació i els que ho pateixen directament, usuaris i veïns, a més a més són considerats inductors de forma indiscriminada injustament.
Technorati Tags: Gelida, Penedès, campanyes, primavera, mosquit tigre, ajuntament, incoherència, instal.lacions, manteniment, esports
[…] Sortosament som al 2009 i no tot s’ha de fer a cop de reunió presencial. L’administració local té mecanismes propis, i també pot fer servir d’aliens a internet, per mantenir una comunicació i participació fluida amb els ciutadans, per a escoltar-los i explicar-se en definitiva […]