La memòria històrica mal entesa
11 març 2008 per Daniel García Peris
Els darrers dies a Gelida s’ha obert un debat al carrer molt interessant sobre la memòria històrica, la conservació del patrimoni i la participació ciutadana. I tot per un simple fanal.
Aquesta és la relació dels fets que em va arribar per correu electrònic:
El fanal modernista que hi ha sobre la font del pati de l’escola Montcau de Gelida, va ser col·locat en aquest lloc pocs mesos després de la inauguració del centre ara fa més de 30 anys.
Prèviament, aquest fanal havia format part de la ornamentació de la plaça de la església. Als principis dels 70 amb la remodelació de la plaça es va treure el fanal i es va deixar arraconat al costat de l’escorxador. En motiu de la inauguració de l’escola, el 1976, es va recuperar el fanal i es va situar al pati.
Durant aquests 30 anys, el fanal ha esdevingut un tret característic de la nostra escola, el signe identitari més destacable que ens dóna la benvinguda a l’arribar al Montcau. S’ha utilitzat com a imatge del centre en diverses ocasions: en la revista, en el logo de l’AMPA que apareixia en el reglament de règim intern, en la placa commemorativa dels 25 anys,…
L’alcalde ha comunicat per escrit a la direcció del centre que en els propers dies es retirarà el fanal per restaurar-lo i posar-lo a la plaça de l’església.
Jo vaig tenir la primera noticia mentre participava a una de les tertúlies del dissabte a Ràdio Gelida. En un principi em va semblar una bona idea i així ho vaig comentar per antena. Jo sóc del parer que cal promocionar el patrimoni cultural del poble per tal de conservar-lo i al mateix temps ser la base del turisme com a motor econòmic del municipi. Ara bé, malgrat que m’he anat ficant al dia de l’història gelidenca, sóc un nouvingut per casament a Gelida, i per tant tinc algunes llacunes històriques. Ara ja crec que sóc totalment al corrent d’aquesta qüestió i puc analitzar els pros i els contres de la decisió.
A favor del trasllat
- El fanal va ser originàriament al centre de la plaça de l’església des dels anys 30 als 70 del segle passat. Està vinculat als records dels més grans del poble.
- La plaça de l’església s’està reformant actualment, a l’igual que tot el centre històric per tal de fer-ho peatonal, i això dóna facilitats per fer el trasllat en aquest moment.
En contra del trasllat
- Va ser el mateix Ajuntament el que va rebutjar el fanal, en reformar la Plaça de l’Església, enviant-lo pràcticament per a desballestar.
- La reacció ciutadana va ser rescatar-lo de la degradació que patia i col.locar-lo al Col.legi Montcau. Espai on ha estat des de l’inauguració del centre l’any 1976.
- Han passat governs municipals de tots els colors polítics en aquests 30 anys i mai s’han preocupat pel fanal. Tot el manteniment ha sortit de l’ajustat pressupost de l’escola i la dedicació de la seva AMPA.
- En aquests 30 anys de democràcia no hi ha hagut cap moviment ciutadà pel retorn del fanal a la seva ubicació anterior, sinó tot al contrari. L’escola l’ha assumit com un símbol propi. A més és un tret diferencial que enriqueix l’arquitectura “desarrollista” de l’edifici.
- El projecte de reforma del centre històric va ser concebut amb l’objectiu principal de la dinamització del comerç local tenint com a base la peatonalització. Va passar un procés de participació ciutadana que incloïa l’exposició pública i l’aprovació pel ple municipal. Després del canvi d’alcaldia a les passades eleccions municipals el carrer major s’ha convertit en semipeatonal i la plaça de l’església s’ha permés el pas lliure de vehicles. Tot per decret d’alcaldia. A més s’ha canviat el model de plaça diafana que volia ser un punt de trobada d’activitats ciutadanes i comercials com mercats temàtics, fires, etc. per restituir la fesomia que va tenir fa 40 anys però amb materials moderns.
- A més d’ignorar els acords de la ciutadania, fent-la passar de partícep a espectadora del que es fa amb els seus impostos, s’ha despreciat l’opinió de l’escola Montcau, entitat que ha vetllat per la conservació del fanal fins a fer-lo un símbol per tothom que està vinculat: estudiants, professors, pares i ex-alumnes.
- El canvi del fanal a la plaça de l’església no respon a cap pla integral turístic o de conservació del patrimoni de la vila, per tant si es vol fer una actuació puntual de restauració del fanal no cal traslladar-ho. A més a més l’escola Montcau també és Gelida.
A mi el punt que més m’ha fet pensar és que no s’ha parlat amb ningú per fer aquest canvi. Fins i tot es veu que la directora de l’escola s’ha assabentat per la notificació de l’Alcalde que ja s’havia comprat un fanal nou i que vindran a emportar-se el fanal modernista els propers dies. Sóc del parer que tot es pot discutir i debatre, fins a l’idea més dispersa, i també que de l’intel.ligència col.lectiva des de tots els àmbits en podem treure molt profit. Però el fet de canviar sense més i assabentar-te pel boca-orella o perque passes pel costat i veus coses rares sembla com si haguéssim tornat de cop al segle XIX i no haguéssim après res en 30 anys de democràcia: “Tot pel poble però sense el poble!” deien abans.
Només pel fet de lluitar contra l’elitocràcia i partitocràcia que envaeix les institucions i ignora els ciutadans val la pena adherir-se. Així doncs he signat a la campanya de recollida de signatures per a que no s’emportin el fanal del Montcau. Per cert que a l’enginyós bloc que han obert a fanalmontcau.blogspot.com han fet servir les fotos que tinc a flickr sense consultar-m’ho. No m’ho prenc malament doncs és sens dubte per una bona causa.
Technorati Tags: Gelida, Fanal, Montcau, Memòria Històrica, Participació, conservació, patrimoni, elitocràcia, partitocràcia, democràcia
[…] Per una banda em trobo que han fet servir les meves fotos sense permís a un bloc temàtic de Gelida i de l’altra rebo un missatge a Flickr […]
[…] La memòria històrica mal entesa […]